Stichting Stedenband Veenendaal - Olomouc

Stichting Stedenband Veenendaal - Olomouc bevordert de samenwerking tussen personen en organisaties van beide steden.

Tsjechische film

Op zaterdag 15 oktober 2011 is in het Filmhuis in de nieuwe Cinema de volgende film vertoond:
Obsluhoval jsem anglického krále (I served the king of England)
Op de laatste dag van de Tsjechische week in Veenendaal is in het kader van de stedenband Veenendaal - Olomouc de Tsjechische film I Served the King of England van regisseur Jiri Menzel, de meester van de Tsjechische New Wave vertoond. Het verhaal is gebaseerd op het boek van wijlen Bohumil Hrabal, een van de grootste schrijvers die de Tsjechische taal heeft voortgebracht.
Na de Fluwelen Revolutie in 1989 leek Menzel bijgezet te worden in de galerij van oude Tsjechische filmmakers. De maker werd gerespecteerd om zijn verleden, maar een nieuwe generatie stapte naar voren. In 1994 liet de maker voor het laatst van zich horen met het leven en de buitengewone avonturen van soldaat ivan chonkin. Daarna werd het stil rond Menzel, die aan de slag bleef als acteur en theaterregisseur. Met i served the king of england keert hij na dertien jaar terug als filmregisseur. De film portretteert in 1963 de uit de gevangenis ontslagen vijftiger Jan Dite, wiens wonderlijke leven in lange flashbacks voorbijkomt. Als jongen koestert Jan in de jaren dertig de droom om miljonair te worden. Het lijkt een onmogelijk verlangen voor een cafébediende, maar door grenzeloos opportunisme realiseert hij zijn droom.
In de oorlog slaat Jan zijn grote slag door aan te pappen met een Duits nazimeisje (Julia Jentsch), dat seksueel opgewonden raakt van het portret van Hitler in haar slaapkamer. Ze werkt in Praag in een door de nazi's opgezet Arisch fokcentrum, waarin blonde vrouwen met Duitse soldaten paren. Inderdaad: in i served the king of england ontbreekt het niet aan groteske humor. De film ademt de sfeer van de Tsjechische Nouvelle Vague. De kritische boodschap - Tsjechisch opportunisme en collaboratie - is verpakt in absurdisme en lichtvoetige humor. Voor Menzel is de wereld niet veranderd. Het levert het gevoel op van een reis terug in de tijd en is tevens een overzicht van de twee grote rampen die Tsjechië is overkomen; de Tweede Wereldoorlog en het communisme.
I served the king of england
Tsjechië/Slowakije, 2006
Regie en scenario: Jiri Menzel naar het boek van Bohumil Hrabal
120 minuten
romantiek/komedie