Stichting Stedenband Veenendaal - Olomouc

Stichting Stedenband Veenendaal - Olomouc bevordert de samenwerking tussen personen en organisaties van beide steden.

Tsjechische week

Het Platform Stedenband Veenendaal-Olomouc heeft in oktober 2011 weer eens extra aandacht geschonken aan de vriendschap die er tussen beide steden is!
Dit gebeurde op verschillende manieren, maar vooral zo dat de inwoners van Veenendaal er direct bij betrokken werden.

Foto-expositie
Allereerst was daar de prachtige foto-expositie over de Fluwelen Revolutie zoals die heeft plaatsgevonden in november en december 1989 in Olomouc. Het zijn foto’s gemaakt door de toenmalige student Petr Zatloukal die van binnenuit de rol van de studenten bij de omwenteling op een indringende manier heeft vastgelegd. Deze expositie is in Tsjechië zelf op veel plaatsen, maar ook in het buitenland te zien geweest, en is nu tot eind oktober te zien geweest in de Cultuurfabriek te Veenendaal.
Voor de basisscholen was er een speciale lesbrief opgesteld over de omwenteling, het ontstaan van de stedenbanden en het leven onder en na het communistisch regiem. Samen met de foto-expositie werd zo de maand van de geschiedenis extra inhoud gegeven! De fotograaf was ook een dag aanwezig en behandelde vragen van leerlingen van die scholen.

Muziekavond in De Lampegiet
Naast dit voor iedereen interessante tijdsbeeld, was er op 13 oktober ’s avonds een gevarieerde muziekavond in theater de Lampegiet. De Veenendaalse werelddansgroep Nirkoda danste o.a. Tsjechische dansen en trad ook op samen met de Tsjechische dansgroep Olesnica en onder begeleiding van de kapel Verovanka uit Olomouc. Verder was er het Zelenka-ensemble. Met hobo, fagot en klavecimbel brachten zij sonates van Tsjechische componisten. Ook de in Olomouc geboren componist Richard Pachman (tevens zanger, pianist en schilder) bracht een aantal liederen ten gehore, o.a. uit werk waarvoor hij eerder een prijs kreeg als het beste muzikale project in 2009. De avond werd verder omlijst met een toeristische presentatie van Olomouc, waarbij het Tsjechisch bier rijkelijk vloeide en ook de kaas uit de regio te proeven was.


Bezoekers uit Olomouc
Voor onze gasten uit Olomouc was een uitgebreid programma opgesteld. Zo brachten zij een bezoek aan de energiezuinig gebouwde wijk Veenendaal-Oost en aan de Wageninger Universiteit, waar zij kennismaakten met het Restaurant van de Toekomst. Ingegaan werd op de betekenis van regionale ontwikkeling. In dit geval rond alles wat met voedsel te maken heeft. Ook het thema waterbeheersing was  uitgebreid onderwerp van gesprek.

Tsjechische dag in de Cultuurfabriek
Op zaterdag 15 oktober was er een Tsjechische dag in de Cultuurfabriek. Behalve de al genoemde foto-expositie van Petr Zatloukal over de Fluwelen Revolutie in Olomouc en de aanwezigheid van deze fotograaf, had de bieb er een leestafel met Tsjechische boeken, werden er diverse optredens gegeven door de Tsjechische dansgroep Olesnica, was er muziek te horen van Verovanka en ontbraken ook daar de toeristische informatie en het hapje en drankje uit Olomouc niet.
Voor de bestuurders uit Olomouc werd een presentatie gegeven door en over de Veense Jongerenraad en hun werkwijze, en was er een ontmoeting tussen raadsleden uit beide steden.

Tsjechische film en Tsjechische menu's
Verder werd in het Filmhuis in de nieuwe Cinema op zaterdag 15 oktober deTsjechische film "Obsluhoval jsem anglickeho krale" ofwel "I served the King of England" van Jiri Menzel vertoond en voerden diverse restaurants in deze periode, waaronder Mucha, een Tsjechisch menu, waar ook de bekende pivo (in dit geval uit Litovel bij Olomouc) werd geschonken.