Stichting Stedenband Veenendaal - Olomouc

Stichting Stedenband Veenendaal - Olomouc bevordert de samenwerking tussen personen en organisaties van beide steden.

Muziekavond Tsjechische week

Op donderdagavond 13 oktober 2011 was het hoogtepunt van de Tsjechische week. In theater "De Lampegiet" was een afwisselend optreden van de Muziekkapel Verovanka uit Olomouc o.l.v. kapelmeester Jiri Uhlir met de Tsjechische dansgroep Olesnica en de Veenendaalse werelddansgroep Nirkoda o.l.v. Leo van der Heijden en Elske Hoen.
Na een toespraak van burgemeester T. Elzenga van Veenendaal over het belang van de stedenband speelde na de pauze het Zelenka Ensemble bestaande uit Lidia van der Vegt(Hobo), Monique Kamphuis (Hobo), Ludian Schaling (Fagot), Pauline Schenck (Klavecimbel) van Jan Dismas Zelenka uit zijn sonates voor hobo, fagot en klavecimbel Sonate 1 in F-majeur (Adagio ma non troppo, Allegro, Larghetto, Allegro assai)
Hierna zong Richard Pachman, musicus (zanger, pianist en componist), geboren in Olomouc een aantal van zijn liederen. Met beelden van Olomouc op de achtergrond bracht hij met zijn formidabele stem onder andere Buoh Vsemohúci (almachtige God), Olomouc en Neodvolám ( ik zal niet herroepen- uit Jan Hus oratorium).
Na afloop waren er hapjes en drankjes (geschonken werd Moritz-bier, beschikbaar gesteld door de bierbrouwerij Moritz, nabij Olomouc) in de foyer waar Verovanka verder speelde en later de dansgroep Olesnica ook nog een uitvoering gaf. Verder was er toeristische info te verkrijgen over Olomouc!