Stichting Stedenband Veenendaal - Olomouc

Stichting Stedenband Veenendaal - Olomouc bevordert de samenwerking tussen personen en organisaties van beide steden.

Foto-expositie over de Fluwelen Revolutie in Olomouc

Van 6 september tot en met 29 oktober 2011 was een expositie van ruim 80 foto's van Petr Zatloukal over de "Fluwelen Revolutie in Olomouc" te zien in de Cultuurfabriek in Veenendaal. Nadat bezoekers uit Veenendaal deze expositie in Olomouc hadden gezien was afgesproken om de foto's ook in Veenendaal tentoon te stellen. Petr Zatloukal brengt de belangrijke rol van de studenten tijdens deze zogenaamde Fluwelen Revolutie met zijn op groot formaat afgedrukte zwart-wit foto's in beeld. Ze geven een indringend beeld van de studentenopstand in het najaar van 1989 en begin 1990. Tijdens deze Fluwelen Revolutie verloren de communisten de macht en werd Tsjechoslowakije een democratie.

Petr Zatloukal maakte het allemaal mee en legde het vast. Over de rol van de studenten zegt hij: ,,Zij waren de motor van het verzet. Zij bezetten gebouwen en gingen de straat op met spandoeken. Ze verwijderden er communistische leuzen en rode sterren. Een aantal reisde zelfs naar Praag om te zorgen dat de dissident Vaclav Havel president werd."

Zatloukal heeft over die dagen een fotoboek gemaakt waarvan een groot aantal afbeeldingen op de reizende expositie te zien is. Het meest indrukwekkende aan zijn foto's is de duidelijke boodschap dat de afgebeelde wereld voor hen die er in leefden hun hele wereld was: je kunt er uit aflezen dat ook gebeurtenissen van historische afmetingen worden gerealiseerd dankzij kleine, volledig ondergeschikte taken en daden.


De expositie werd maandag 5 september 2011 geopend door wethouder Hans Bouwmeester. Hij benadrukte dat de foto's een goed beeld geven van de toenmalige situatie in Oost-Europa. Na de onthulling van een van de foto's, waarop te zien is dat de hamer en sikkel van een gebouw worden gehaald, werden de foto's door de genodigden bekeken.
In oktober 2011 is de fotograaf Petr Zatloukal zelf tijdens de Tsjechië-week aanwezig geweest op deze expositie en heeft hij diverse gesprekken met jongeren gevoerd over de periode waarin hij de foto's heeft gemaakt.
Fotografie: Petr Zatloukal