Nieuws van 30-08-10

Thema:

Jongeren Uitwisselingen

Veense Jongerenraad bezoekt Olomouc

De Veenendaalse Jongerenraad heeft een vruchtbaar bezoek aan Olomouc gebracht

Op 20 augustus 2010 is de Veense Jongerenraad teruggekeerd van een werkbezoek aan Olomouc. De Veense Jongerenraad heeft kennisgemaakt met onder andere de contactambtenaar van de stedenband met Olomouc (Sona Horka), een aantal jongerenparlementsleden en tevens heeft de Jongerenraad het project Slunakov bezocht, wat door de gemeente Veenendaal ondersteund is. Voorzitter Daniel van Binsbergen spreekt dan ook over een bijzonder geslaagde week.

Tijdens het bezoek heeft de VJ verschillende rondleidingen gehad. Zo heeft contactambtenaar Sona Horka voor de Veenendaalse Jongerenraad geregeld dat er een stadsrondleiding werd gegeven. Waarin werd verteld over de historie van Olomouc en zijn vele kerken. Sona Horka heeft de Jongerenraad de volgende dag door het stadhuis rondgeleid en een mooi uitzicht laten zien vanaf de toren van het stadhuis.
De leden van de Jongerenraad hebben een gesprek gehad met een ambtenaar in het stadhuis die over educatie ging. Tijdens datzelfde gesprek zat er iemand bij die direct voor de burgemeester werkte en die legde de Veenendaalse jongeren uit hoe hun gemeentehuis en hun systeem van kiezen en parlement in elkaar zit. Ook was er een tolk aanwezig.
Het diner tussen de VJ en de jongerenparlementsleden was zeer aangenaam en aan beide kanten was het leuk om elkaar eindelijk eens te ontmoeten. Gekeken wordt naar samenwerking op politiek niveau. Bedoeling is dat de Veense Jongerenraad gaat faciliteren om het jongerenparlement in Olomouc tot adviesorgaan in te stellen.
Bij het Ecologisch centrum voor natuur en milieu, genaamd Slunakov, is de VJ rondgeleid en is er van alles verteld over de verschillende manieren waarop zij milieubewust te werk zijn gegaan.
Het was een geslaagd bezoek. De VJ en de parlementsleden gaan nu en in de toekomst de samenwerking voortzetten.

Een verslag van de verdere samenwerking vinden we in de Veenendaalse Krant:

Jongerenraden Veenendaal en Olomouc slaan handen ineen

13-04-2011

VEENENDAAL – Na een werkbezoek van de Veense jongerenraad aan Olomouc, Tsjechië vorig jaar augustus, was het nu de beurt aan de Tsjechen om hier een kijkje te nemen. Zij bezochten van 23 tot 27 maart Veenendaal onder de begeleiding van de Veense Jongerenraadsleden om zo wederom ervaringen en kennis uit te wisselen. Nu is er een samenwerkingsverband gestart tussen beide jongerenraden.

door Mariska van Burken

De Tsjechen zijn naar Veenendaal gereisd om uit te vinden hoe de Veense Jongerenraad functioneert. De agenda werd rijkelijk gevuld met allerlei educatieve bezigheden. Zo brachten ze een bezoek aan de Grebbenberg in Rhenen onder begeleiding van Constantijn van de Heuvel, die de jongeren zoveel mogelijk vertelde over de sporen van de Tweede Wereldoorlog.

Gastvrij
Een bezoek aan Amsterdam mocht ook niet ontbreken en het heeft veel indruk achtergelaten bij de Tsjechen. Voorzitster van Jongerenraad Olomouc Renata Krizkôvá vertelt: ,,Het was erg leuk om jullie hoofdstad te bezoeken. Amsterdam noem ik de stad waar alles mag”, zegt ze met een glimlach. ,,Veenendaal is erg gastvrij en schoon. De mensen hier zijn erg beleefd en vriendelijk. Wel vonden wij het grappig om te zien dat jullie overal in huis schoenen aanhebben.”

Veenendaal is de partnergemeente van Olomouc en na eerder contact werd er in augustus 2010 besloten op werkbezoek te gaan naar de Tsjechische stad. Acht Veense jongerenraadsleden ontmoetten daar jongeren met dezelfde ambitie, maar wel in een ander land met een eigen cultuur en een compleet ander politiek stelsel.

Opbouwend
Voorzitter van de Veense jongerenraad Daniël van Binsbergen ziet deze samenwerking voor beide partijen deuren openen: ,,Het werkbezoek aan Tsjechië is zeer opbouwend geweest voor de basis van deze samenwerking. Er is een blijk van vertrouwen gevonden door beide jongerenraden. We zijn allemaal enthousiast over de cultuur en de ontwikkeling van het land. Wel viel op dat Tsjechië politiek achterloopt aangezien er nog enkele sporen van het oud-communistische bestuur te vinden zijn.”

De jongerenraden gingen samen bowlen, feesten in Escape, een tour door de molen maken en ze brachten een bezoek aan historische museum Viseum. Ook werd tijd vrij gemaakt voor een bezoek aan het Ichthus College in Veenendaal om het onderwijssysteem te kunnen vergelijken. De jongerenraden ontmoetten burgemeester Ties Elzenga en er vond een workshop plaats over hoe de Veense Jongerenraad te werk gaat.

Kinderrechten
Uiteindelijk waren deze bezoeken bedoeld om van elkaar te leren op politiek gebied. Zo wil de Veense Jongerenraad de Tsjechen helpen met het advies geven aan het college van burgemeester en wethouders, omdat zij dit nu nog niet mogen doen in Olomouc. De jongerenraad Olomouc werkt op dit moment weer aan een workshop over kinderrechten voor de Veense Jongerenraad. Het is de bedoeling dat de jongerenraden elkaar later dit jaar in Tsjechië opnieuw ontmoeten.

Bron: Veenendaalse Krant