Nieuws van 30-08-05

Thema:

Jongeren Uitwisselingen

Uitwisseling Scouting

In mei 2003 is het idee ontstaan om ons zomerkamp in Olomouc te laten plaats vinden. Wij als leiding hadden in de media gelezen over de stedenband en dit leek ons enorme uitdaging om dit avontuur aan te gaan. Het platform heeft ons geholpen om de eerste contacten te leggen en zo zijn we in mei 2003 in Olomouc terecht gekomen om ons zomerkamp van juli 2004 voor te bereiden. We werden hartelijk ontvangen door Olomouc scouts en later ook door Sona Horka op het gemeentehuis.

We hebben een paar gezellige en leuke dagen gehad in mei en de week in juli is ook een groot succes geworden. We zijn heel gastvrij ontvangen door de scouts in Olomouc. We hebben veel gezien en onze scouts vonden het een hele ervaring. Om op een leuke manier Olomouc te leren kennen hadden we een fototour gemaakt door het centrum van Olomouc. De gebouwen etc op de foto moest men opzoeken. Maar het bleek ook al snel dat onze verkenners ook wel bewondering hadden voor meer dan de gebouwen. Het vrouwelijk schoon in Olomouc kreeg ook de aandacht.

Als afsluiting van dit bijzondere zomerkamp hebben de Olomouc scouts ons een dagje meegenomen naar Praag.

Hieronder ziet u de groepsfoto die is gemaakt op het terrein waar de scouts uit Olomouc altijd hun zomerkamp houden.

2005

Omdat het om een uitwisseling gaat zijn de scouts uit Olomouc in 2005 naar Veenendaal gekomen en was het onze taak om gastheer te zijn. Ongeveer 97% van de scouts uit Olomouc waren nog nooit in Nederland geweest en keken hun ogen uit. Maar ja, dat hadden wij weer in Olomouc.


We hadden van alle scouts groepjes gemaakt van 4 NL scouts en 4 CZ scouts. Dit was zeer bijzonder omdat er toch 2 verschillende culturen met elkaar moesten samenwerken. Een grote uitdaging die de nodige problemen, misverstanden en taalbarrières teweeg bracht.

We hebben de scouts getrakteerd op een geweldige week waarin ze ook d.m.v. een fototour Veenendaal hebben leren kennen. Het was wel opvallend dat toen we een bezoek brachten aan de molen “de Vriendschap”, er eigenlijk best wel veel Veenendaalse scouts waren die ook nog nooit in deze molen waren geweest.

Natuurlijk was er ook een formeel ontvangst in het gemeentehuis door de burgemeester. Heel verrassend had hij een welkomstwoord in het Tsjechisch wat natuurlijk warm werd ontvangen.

Verder zijn we die week in Amsterdam en Scheveningen geweest. Scheveningen was een byzondere ervaring want vele van de Tsjechen hadden nog nooit de zee gezien.
Tijdens een HIKE (wandeltocht) door Veenendaal is er ook nog een bezoek gebracht aan een klompenmakerij aan de Boslaan. Kan het nog Hollandser????????

Een geslaagde week die toch ook weer met gemengde gevoelens is ervaren.

Hiernaast de groepsfoto bij het honk aan de Zandheuvelweg.