Nieuws van 30-04-13

Thema:

Niet gecategoriseerd

Uitwisseling CLV 2013

Het Slovanske Gymnazium in Olomouc en het Christelijk Lyceum in Veenendaal zijn al ruim tien jaar uitwisselingspartners. In april 2013 ging een groep 4VWO-leerlingen van het CLV naar Olomouc, in juni kwam een groep SGO’ers terug naar Veenendaal. De leerlingen maken deel uit van elkaars gezin, verblijven er en eten er mee, gaan naar school en maken excursies.

Voor de uitwisseling zijn er nog weleens de angstige vragen: wat eten ze daar? Hoe kom ik naar school? Hoe vroeg beginnen we? Nee echt, en ik moet eerst nog een uur reizen! Heb ik een eigen kamer? Spreken ze wel Engels? Uiteraard zijn er ook vragen aan de andere kant: zijn de ouders wel aardig? Moet ik echt op de fiets naar school? Zijn er dan geen bussen of trams? En als het regent?

Maar dan begint het en alles blijkt mee te vallen. Ja, er is ander (maar lekker) eten. Van een lang avondprogramma word je moe, zeker als je de volgende morgen vroeg op moet staan. Fietsen is eigenlijk best een leuke manier van je verplaatsen. Niet iedereen spreekt Engels, maar er zijn talloze manieren om duidelijk te maken wat je wilt zeggen. De meegebrachte cadeautjes breken het ijs.

De vaste programmaonderdelen in Olomouc zijn een ontvangst op het stadhuis met een praatje in goed Nederlands door mevrouw Horka, een presentatie over aspecten van de republiek Tsjechië door de leerlingen en een wandeling langs historische plekken in de stad. In Veenendaal presenteren we vele facetten van Nederland en we houden een sportavond. Verder is het ieder jaar weer een verrassing: gaan we grotten bezoeken, kastelen, een dierentuin, naar Brno of Praag? Laten we de Tsjechen kaas maken, gaan we de Dom beklimmen, een rondvaart maken, het Rijksmuseum bekijken?

Is het alleen maar plezier dan? Nee, we nemen kennis van elkaars gewoonten en cultuur, we praten veel en delen onze verwondering, we organiseren een maaltijd met typische gerechten van ons land en we begrijpen elkaar. En op het eind nemen we afscheid, maar de contacten blijven, soms vele jaren lang.

Slovanska Gymnazium bezoek CLV

Halverwege juni bezocht een aantal leerlingen van het Slovanska Gymnazium uit Olomouc (Tsjechië) onze school. Wij hebben een uitwisselingsafspraak. In april waren leerlingen uit 4 vwo te gast in Olomouc en in juni mochten wij zelf de leerlingen uit Olomouc verwelkomen.

In de afgelopen week maakten de Tsjechische leerlingen een tour langs enkele musea, waaronder het Rijksmuseum, de schatkamer van de Nederlandse cultuur. Ook werden ze ingewijd in de kunst van het boerenkaas maken. Hun eigen product mochten ze meenemen naar Olomouc. Verder bezochten zij een klompenmaker en molen De Vriendschap,  waar molenaar Gert van Ede hen bekwaam rondleidde. Voor ons lijken kaas, molens en klompen clichés, maar de Tsjechische leerlingen ervoeren deze excursies  als een aangename kennismaking met de Nederlandse cultuur.

De uitwisseling met het Slovanska Gymnazium uit Olomouc ontstond in het kielzog van de stedenband met Olomouc, jaren geleden opgezet door de gemeenteraden van Veenendaal en Olomouc.  Al vele jaren hebben leerlingen van beide scholen met elkaars cultuur kennis gemaakt.  Ton van Toutert en Anneke van Veen die deze uitwisseling organiseren en begeleiden, vinden deze kennismaking  waardevol. ‘Een week verblijven in een gezin met een andere cultuur is een bijzondere leerzame ervaring voor leerlingen’, aldus Van Toutert.

De begeleidende docenten van  het Slovanska Gymnazium waren eveneens zeer positief over de uitwisseling en hopen dat er nog veel uitwisselingen tussen beide scholen zullen plaatsvinden.  Dit gevoel deelt ook Sonja Horka, hoofd buitenlandse contacten van de gemeente Olomouc, die namens het gemeentebestuur de stedenband op alle mogelijke manieren ondersteunt.