Nieuws van 30-04-18

Thema:

Olomouc Uitwisselingen Veenendaal

Succesvol jubileumfeest Stedenband Veenendaal-Olomouc!

Zaterdag 14 april werd het 25-jarig jubileum van de Stedenband Veenendaal-Olomouc gevierd. ’s Middags waren er diverse activiteiten in en bij de Cultuurfabriek die veel mensen op het Stipplein en in de Cultuurfabriek op de been bracht.

 

 

 

 

 

De delegatie uit Olomouc, inclusief burgemeester Stanek en een aantal wethouders werden eind van de morgen ontvangen door wethouder Nermina Kundic in het gemeentehuis, wat speciaal open was voor de expositie van een tweetal Tsjechische fotografen. Daarna trok het gezelschap naar de Cultuurfabriek, via de Hoofdstraat waar en passant door oa de burgemeester van Olomouc souvenirs werden aangeschaft zoals stroopwafels en kaas.

In de middag was er een afwisselend programma in de Cultuurfabriek en buiten op het Stipplein, waarop veel bezoekers afkwamen en de allerjongsten uiteraard de brandweerauto’s bekeken.

’s Avonds vond er in de Lampegiet een jubileumvoorstelling plaats in aanwezigheid van diverse oud-burgemeesters zoals Wouter Kolff en Jaap Spros. Het programma was erg afwisselend met optredens van gezelschappen uit Olomouc en een aantal uit Veenendaal, zoals MOMO theaterwerkplaats, het Veenendaals Koper Ensemble en de Big Band Veenendaal. De optredens werden afgewisseld door intermezzo’s met interviews met betrokkenen van uitwisselingen tussen Veenendaal en Olomouc op het gebied van sport, cultuur, onderwijs, maar ook gaf de brandweer acte de presence op het podium. Presentator Jaap Pilon praatte de avond op ludieke wijze aan elkaar. Tot haar grote verbazing werd Soňa Horká, contactpersoon in Olomouc voor de uitwisselingen met Veenendaal, onderscheiden met de erepenning van Veenendaal voor haar jarenlange inzet voor de stedenband.

Na afloop werden vele oude contacten aangehaald en nieuwe gemaakt tijdens de Meet & Greet in de foyer met muzikale omlijsting door Escalate.

 

Voorzitter van de Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc Jos Schilte: “Het was geweldig om ons jubileumfeest te vieren met zoveel inwoners van Veenendaal! De stedenband is juist bedoeld voor alle inwoners, instellingen en verenigingen, om op verschillende terreinen contacten te onderhouden met mensen in Olomouc om van elkaar te leren. Wij hopen erop dat ook veel inwoners betrokken blijven maar ook gaan worden bij deze mooie en duurzame stedenband!’

Met dank aan alle sponsors!