Nieuws van 25-10-14

Thema:

Olomouc

Oud burgemeester van Olomouc Milan Horinek overleden

Op zaterdag 25 oktober is op de leeftijd van 77 jaar Milan Hořínek overleden, voormalig dissident, politicus, opvoeder en vooral de eerste burgemeester van Olomouc na de val van het communisme. In 1993 was hij degene die de stedenband met Veenendaal sloot. Tijdens het 20-jarig jubileum van de stedenband dat in 2013 gevierd werd in Olomouc herinnerde hij daar tijdens de ontvangst van de Veenendaalse delegatie nog aan.

Milan Hořínek (geboren in Olomouc op 6 juni 1937) was in de jaren 1990-1994 de 19e burgemeester van de stad Olomouc. Milan Hořínek was ondertekenaar van het manifest Charta 77 en vóór november 1989 nam hij deel aan activiteiten gericht tegen het toenmalige regime.

In de jaren 1959-1969 werkte hij als leraar secundair onderwijs op een middelbare school in Šternberk. Na de Russische invasie van augustus 1968 uitte hij openlijk kritiek op de bezetting. Hij verbleef enige tijd in Oostenrijk, maar kwam uiteindelijk op aandringen van zijn moeder terug naar Olomouc. Door de gebeurtenissen in de jaren 1969-1970 werden velen ontslagen, ook Milan Hořínek. Hij werkte vervolgens als arbeider in een houtzagerij, als nachtwaker en als werknemer bij de spoorwegen.

In 1977 tekende hij Charta ‘77. Hij zag zijn betrokkenheid toen als een vanzelfsprekendheid, en weigerde om het te zien als heldendom. Na de omwenteling van november 1989, werd hij binnen Olomouc de meest prominente vertegenwoordiger en woordvoerder van het Burgerforum. Het was heel natuurlijk dat hij vervolgens als de nieuwe burgemeester van de stad werd verkozen. Tot 1992 was hij ook lid van de Tsjechische Nationale Raad. In die periode werd hij opgeslokt door de politieke en publieke activiteiten en soms dacht hij nostalgisch terug aan de tijd toen hij nog tijd had om te besteden aan lezen en zelf-studie.

Na zijn pensionering uit de politiek in 1995, werkte hij bij de afdeling van Sociale Wetenschappen van de Faculteit Educatie van de Palacky Universiteit. Sinds 2001 is hij voorzitter van de charitatieve organisatie van de Lions Club Olomouc geweest. In 2008 ontving hij een award van de stad Olomouc voor zijn strijd tegen het totalitaire regime. In een interview in het stadhuis van Olomouc in 2008, zei hij toen hem gevraagd werd of hij zich een Olomoucer patriot voelde, het volgende: “Ik heb met deze stad een prachtige relatie. Olomouc is vrouwelijk, dus het is de relatie van lovers’. Ik houd van Olomouc, de stad van gelukkige mensen. Ik stel het als volgt: Wanneer een burger sterft in Olomouc, gaat hij natuurlijk naar de hemel – dat is duidelijk. Bij de poort van verwelkomt Petrus hem en vraagt: Waar kom je vandaan? En hij zegt: Van Olomouc. En Petrus antwoordt: Nou, je zult het hier niet leuk vinden … De hemel is geen Olomouc”.

De Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc dankt Milan Hořínek voor zijn inzet voor onze samenwerking.