Nieuws van 30-10-17

Thema:

Olomouc Uitwisselingen Veenendaal

Olomouc leert van Veenendaal

Van 23 tot en met 27 oktober 2017 heeft een afvaardiging van de gemeente Olomouc en de directeur van de plaatselijke vrijwilligersorganisatie een bezoek gebracht aan Veenendaal. Het bezoek stond in het teken van het sociaal domein.

Het doel van het bezoek was de Tsjechische gasten kennis te laten maken met de praktijk van het ‘sociaal domein” in Veenendaal. Daarom werd, na de ontvangst door de burgemeester, gestart met een introductie op het terrein van de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling. Hierin kwamen verschillende onderwerpen aan de orde zoals keukentafelgesprekken, huishoudelijke ondersteuning, voorzieningen voor mensen met een beperking, aangepast vervoer, toegankelijkheid, persoonlijke verzorging, etc. Ook werd er door een van de gasten ‘meegedraaid’ in de verzorging en verpleging bij De Meent.

Verschillende instellingen en bedrijven verleenden hun medewerking: Medipoint, Thuiswonenwinkel, IW4, De Bombardon, UPS and DOWNies en De Eekhoeve. Op deze manier kregen de gasten een goede indruk van de Veenendaalse praktijk en konden ook telkens vergelijkingen worden gemaakt met de situatie in Olomouc.

De deelnemers hebben nadrukkelijk laten weten dat zij veel hebben opgestoken van het bezoek of zoals een van de gasten zei: “We weten nu hoe het werkt in Veenendaal en daar zullen we ons voordeel mee doen!”

(Foto: De afvaardiging uit Olomouc tijdens hun bezoek aan UPS and DOWNies, samen met bestuurslid Willem Lenderink van Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc)