Nieuws van 10-11-14

Thema:

Olomouc

Olomouc heeft een nieuwe burgemeester

De inaugurele vergadering van de gemeenteraad vond plaats op 10 november 2014 in de plenaire zaal van het Stadhuis.

Dertig dagen na de verkiezing van een nieuwe gemeenteraad werd de burgemeester van de stad Olomouc gekozen. Zijn naam is Antonín Stanek van de politieke partij CSA. De gemeenteraad bestaat uit vertegenwoordigers van de sociaal-democraten, ODS, KDU-CSL en TOP 09.

Antonín Stanek neemt  de functie over van zijn voorganger Martin Major.

Antonín Stanek sprak na zijn benoeming over het historische aspect van de verkiezing. Bijvoorbeeld, dat de eerste gekozen burgemeester van Olomouc al 143 jaar geleden Franz Kreiml was. Gevolgd door drieëntwintig burgemeesters. Hij benadrukte ook de belangrijke rol van Milan Hořínek, de eerste burgemeester na de omwenteling, die toen twee weken geleden was overleden.

Ook de vertrekkende burgemeester Martin Major sprak de raad toe: “De verkiezing van de nieuwe raad is altijd het begin van een nieuw hoofdstuk, een nieuwe hoop. Het nieuwe hoofdstuk moet echter op een stevige en solide basis staan. Hiervoor is het altijd goed om ons weer te realiseren dat Olomouc een extreem lange historische traditie heeft” zei hij.

Martin Major was pas sinds 1 maart 2014 burgemeester van Olomouc. Hij was de voormalige locoburgemeester uit dezelfde partij ODS als Martin Novotny, die toen afscheid nam als burgemeester.

Martin Novotny bleef aan als lid van de gemeenteraad van Olomouc en als lid van de Gemeentelijke Vertegenwoordiging van Olomouc, maar de meeste tijd zou hij in Praag doorbrengen.

Burgemeester Antonin Stanek bij zijn Benoeming