Nieuws van 30-09-18

Thema:

Cultuur Uitwisselingen

Kunstenaars uit Olomouc nemen deel aan kunstroute Veenendaal

Aan de 11e Kunstroute Veenendaal op 28 en 29 september jl. namen ook een aantal kunstenaars uit Tsjechië deel. Igor Bureš, Adam Dostál, Eva Shemba Janovská en Jana Kučová maakten de lange reis naar Veenendaal. Op 27 september arriveerden zij in Veenendaal en na aankomst brachten ze eerst van ieder 2 kunstwerken naar de overzichtstentoonstelling in de Cultuurfabriek. De overige meegebrachte kunstwerken exposeerden zij in het Ontmoetingshuis in Veenendaal-Oost. Daar waren zij ook aanwezig om uitleg te geven bij hun werk. Hun werk bevat onder andere houten sculpturen en schilderijen met oerbossen en diverse technieken.

Igor Bureš houdt zich voornamelijk bezig met de productie van houten sculpturen en figuren. Hij bouwt aan de hand van eigen sjablonen en ontwerpen.
Adam Dostál is schilder en dichter (onder het pseudoniem van Tesfaye Kux) heeft al een rijke tentoonstellingsactiviteit achter de rug. Zijn schilderijen zijn mysterieus van aard, verweven met (oer) bossen en verschuiven vaak de realiteit naar ritmische abstracte posities.
Eva Shemba Janovská werkt met de meest uiteenlopende technieken – tekeningen, schilderijen, objecten, animaties. Haar speelse technieken houden verband met de terugkeer naar de natuur, de waarheid en de eenvoudige manier van leven. Ook verwerkt zij bosvondsten in haar werk.
Jana Kučová is kunstenaar uit Olomouc en zij maakt vooral schilderijen. Laat u verassen door haar techniek!

De 4 gasten uit onze partnerstad waren erg onder de indruk van de mogelijkheden van de kunstroute. Zij hebben uiteraard van de gelegenheid gebruik gemaakt om tussendoor ook diverse andere kunstenaars te bezoeken en ervaringen uit te wisselen. Hoewel kort, smaakte dit bezoek duidelijk naar meer.

Igor, Jana, Eva en Adam exposeren in Veenendaal