Nieuws van 15-04-13

Thema:

Olomouc Onderwijs Uitwisselingen

Colleges in Olomouc

Veenendalers gaven in 2013 opnieuw colleges op de Faculteit Nederlands

De Palacky Universiteit in Olomouc kent onder andere een faculteit Nederlands. Jonge Tsjechische studenten leren daar de Nederlandse taal en bestuderen de Nederlandse literatuur. Deze studenten kunnen onder andere worden opgeleid als tolk/vertaler. Zij volgen ook een zogenaamd Studium Generale, een reeks colleges over meer algemene onderwerpen die verband houden met Nederland.

Vorig jaar gaf de Veenendaaler Willem Lenderink vier colleges in het kader van het Studium Generale. De onderwerpen waren: Politieke ontwikkelingen in Nederland, Verzuiling en Ontzuiling, Tussen Markt en Staat en Diversiteit in Nederland.

Het vervolg

De docenten van de faculteit waren enthousiast over de colleges. Daarom vroegen ze Willem Lenderink ook in 2013 colleges te geven. Dat vond plaats in de periode van 8 tot en met 13 april 2013. Ditmaal waren de onderwerpen: Economische ontwikkelingen in Nederland, Culturele Ontwikkelingen in Nederland, Vrijwilligerswerk en het Nederlandse lied.

De voertaal

Het klinkt misschien wat vreemd, maar de voertaal voor deze Tsjechische studenten tijdens de colleges is… Nederlands. Er wordt geen woord Tsjechisch gesproken. Op deze manier oefenen de studenten de Nederlandse taal en het is zeker zo gemakkelijk voor de docent!

Gerard Hörchner opnieuw naar Olomouc

De Veenendaler Gerard Hörchner was vroeger docent aan het Christelijke Lyceum Veenendaal. Als gepensioneerd leraar kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. En daarom ging hij weer lesgeven aan de Palacky universiteit. In de afgelopen jaren heeft hij dat al enkele keren gedaan. Hij is ondertussen een graag geziene gastdocent geworden.

Vanaf 10 april 2013 heeft hij, gedurende één maand, een Tsjechische docent vervangen in het reguliere onderwijsprogramma.