Het thema van deze dag was cultuur en historie. Na het ontbijt (dat iedere dag op de kazerne werd verzorgd) zijn we afgereisd naar Utrecht alwaar we het spoorwegmuseum hebben bezocht. Tijdens het bezoek dat ca. 3 uur duurde hebben onze Tsjechische gasten en wijzelf natuurlijk ook kunnen genieten van 175 jaar spoorwegen in Nederland. We hebben ons vergaapt aan prachtige stoomlocomotieven, de eerste elektrische locomotieven, complete historische treinstellen (o.m. van het koninklijk huis en de voormalige PTT) en alle bijkomende techniek zoals een echt seinhuis voor de bediening van seinen en wissels. Ook de spectaculaire attractie “de Vuurproef”, waarmee je als bezoeker wordt meegenomen op een reis door twee eeuwen treingeschiedenis, was een geweldige belevenis. Kortom een bezoek dat de moeite waard was.
In de namiddag stond een bezoek gepland aan de Cultuurfabriek. Onderweg naar het Kees Stipplein hebben even een uitstapje gemaakt naar de parkeergarage onder het Tricotage gebouw. Onze Tsjechische collega’s waren geïnteresseerd in de toegepaste brandveiligheidsvoorzieningen (de sprinkler, het ventilatiesysteem de stijgleidingen en het C-2000 communicatiesysteem) in ondergrondse gedeelte. Gebleken is dat voor dergelijke gebouwen in Tsjechië soortgelijke normen gelden en dat de voorzieningen redelijk overeenkomen.
In de Cultuurfabriek aangekomen kregen we een rondleiding in het Viseum. Aan de hand van allerhande voorwerpen, foto’s en maquettes werd het ontstaan en de historie van Veenendaal toegelicht. Dat Veenendaal haar naam dankt aan de turfwinning die begon in de 16e eeuw, en in de 19e eeuw door de sigaren- en wolindustrie snel doorgroeide naar een Industriestad was een openbaring voor onze Tsjechische gasten.
Aan het eind van de middag hebben de gasten nog een bezoek gebracht aan het winkelcentrum om een aantal souvenirs/boodschappen in te kopen voor het thuisfront.
‘s Avonds heeft Peter de Kruiff, vrijwilliger bij de post Veenendaal en in het verleden werkzaam bij de Ritmeester Sigarenfabriek, een workshop sigaren maken verzorgd. Na een demonstratie van zijn kant werd iedereen in de gelegenheid gesteld zelf een sigaar te fabriceren.
Vrijdag 5 september
Om 09.00 uur, na het ontbijt zijn we vertrokken naar Rotterdam voor een bezoek aan de Wereldhaven dagen. Aangekomen op de Wilhelminakade zijn we gestart met een bezichtiging van het fregat de Karel Doorman van de Koninklijke Marine. In de haven waren diverse bedrijven en organisaties te vinden die zich presenteerden met demonstraties.
’s Middags werden we met een bus naar TEAM Terminal gebracht voor een rondleiding. TEAM Terminal is een van de grootste olie-op en overslagbedrijven in het Rotterdamse Europoortgebied met Esso, BP en Aramco als aandeelhouders. Per jaar voeren 250 olietankers hier ruwe olie aan die in de 33 enorme tanks met een totale inhoud van ca 2.800.000 m3 wordt opgeslagen, gemengd en verpompt naar raffinaderijen in het Europoortgebied en Antwerpen.
Naast een bezoek aan de controlekamer waar het gehele proces wordt aangestuurd konden we ook een kijkje nemen in één van de opslagtanks die opdat moment werd gerenoveerd. Een unieke gelegenheid om een keer een kijkje te kunnen in zo’n enorme opslagtank. Ook de stationaire schuimblusinstallaties/ blusmonitoren waren voor ons als brandweerlieden het bezichtigen waard.
Na het bezoek aan de olieterminal hebben na het nuttigen van een broodje nog een kort bezoek gebracht aan het strand bij Hoek van Holland. Na het happen van een haring zijn we weer afgereisd naar Veenendaal. Samengevat een leerzame en leuke dag.
Zaterdag 6 september
Op deze dag moesten we nog iets vroeger op staan als op voorgaande dagen. Omdat onze gasten om 07.00 uur wilden vertrekken zaten we al om 06.00 aan het ontbijt. Na het smeren van een aantal broodjes voor onderweg en het nemen van afscheid, zijn Karel, Vladka, George en Tomas stipt 07.00 vertrokken. Om 17.00 ontvingen het bericht dat ze Olomouc waren aangekomen.