Nieuws van 27-07-07

Thema:

Olomouc Uitwisselingen

Brandweer naar Olomouc

Verslag reis naar Olomouc van de brandweer Veenendaal

Maandag 20/7/2009 – vrijdag 24/7/2009

Deelnemers brandweer Veenendaal:

Marius Methorst, Wim Stuivenberg, Herman Leidekker, Peter Jochems, Adrienne Jochems en Theo Hoeben.

Deelnemers brandweer Olomouc: Carl Kolarik, Vladka, Miroslaf (=Mirek), Milan en Libor.

Hieronder een verslag van het bezoek:

Maandag 20/7

We reden met onze 894 naar Eindhoven. Na een prettige vlucht stonden we na ongeveer een uur op het vliegveld van Praag. Daar stond de brandweercommandant van Olomouc, Carl Kolarik ons al op te wachten. Een voorspoedige rit naar Olomouc volgt en we komen bij het vertrouwde hotel Gol aan.

Dinsdag 21/7

Om 08.15 worden we afgehaald door Carl en Vladka. We gaan op bezoek bij de brandweerkazerne van Olomouc, waar we koffie drinken, o.a. met de regionaal commandant. Daarna bekijken we enkele tankautospuiten, de hoogwerker en het hun Milieucontainer, dat hulpgoederen bevat ingeval van een chemische ramp. Het is allemaal zeer indrukwekkend. Hierna gaan naar de geboorteplaats van Carl: Prostejov. We bezoeken daar een gemeenschapshuis, waarin ook een brandweerpost en een brandweermuseum zijn gehuisvest. We worden door de burgemeester ontvangen. In het museum treffen we zowaar een oud uniform uit Veenendaal aan. Dit is ooit aan Olomouc geschonken. Hierna worden we meegenomen naar Ostrava. Daar bezoeken we een luchtmachtbasis, waar grote helikopters zijn gestationeerd die worden ingezet voor reddingen. Er wordt veel geoefend, wij bezoeken een helikopter en mogen er zelfs in zitten. Hierna gaan we naar de klokkengieterij in Brodek. Daar wordt ons uitgelegd hoe het klokkengieten in zijn werk gaat. ’s Avonds zijn we uitgenodigd bij Libor, voor een BBQ.

Woensdag 22/7

We worden om 08.15 opgehaald om weer naar Ostrava te gaan. Daar bezoeken we een mijnbouwmuseum. Daar zien we o.a. veel materiaal dat wordt gebruikt voor het redden van mijnwerkers en het blussen van mijnbranden. Er is een heel grote collectie van ademluchtapparatuur, variërend van heel oude toestellen uit het prille begin tot relatief moderne toestellen, zoals wij die nu bij de brandweer ook gebruiken. De gids vertelt ons dat het allemaal vergane glorie is: er zijn nog heel veel mijnschachten maar er werkt niets meer. Vanuit het mijnmuseum vertrekken we naar het centrum van Ostrava, naar het ijshockey-stadion. We ontmoeten hier de oud-wereldkampioen ijshockeyer van Tsjechië Frantisek Cernik. Deze is in Tsjechië net zo bekend als Johan Kruijff in Nederland. Hij is directeur van het stadion en laat ons o.a. de VIP-lounches zien.

Daarna gaan de uniformen aan, want we gaan naar de opening van de Olympiade. Dit is binnen de brandweerwereld een grote internationale happening. Onder auspiciën van het CTIF worden meerdaagse brandweerwedstrijden gehouden. De opening lijkt qua ambiance op de opening van de olympische spelen of de vlaggenparade van de Nijmeegse Vierdaagse. Het is een enorm gebeuren met duizenden brandweermensen. We ontmoeten daar ook nog onze collega André van Strien die zal optreden als internationaal jurylid. Het is erg warm in het stadion met als gevolg dat minimaal 4 deelnemers door uitputting c.q. het lange staan onwel worden en onderuit gaan. De avond wordt besloten met een schitterend vuurwerk.

Donderdag 23/7

Het is weer vroeg dag. Dit keer gaan we van Olomouc naar de distilleerderij van Rudolf Jellinek te Vizovice.

Het is even zoeken maar dan heb je ook wat. Een gids vertelt ons wat er allemaal gedistilleerd wordt. We zien enorme eiken vaten die veel indruk maken. Hierna gaan we naar het drielandenpunt van Tsjechië, Polen en Slowakije. Het plan was daar de berg Lysa Hora te beklimmen. Omdat het, volgens de weersverwachtingen, erg zou gaan stormen kon dat niet doorgaan. Gelukkig hadden onze gastheren een vergunning geregeld, waarmee we per auto tot 1324 meter hoogte konden rijden. Het uitzicht is fantastisch. Vanwege de wind moeten we weer naar beneden . Terug  in Olomouc zien we elkaar, na een uurtje rust, weer bij het raadhuis. Er is ons vanuit het gemeentehuis een diner aangeboden, dat weer erg gezellig verloopt. We praten weer veel bij en traditiegetrouw worden over en weer enkele presentjes uitgewisseld. Daarmee komt al weer een eind aan ons volle programma.

Vrijdag 24/7

Omdat we tegen 12.00 uur op het vliegveld van Praag moeten zijn gaan we opnieuw vroeg uit de veren. Libor doet zijn uiterste best om zo snel mogelijk van Olomouc naar Praag te komen. Hij wil graag snel in Praag zijn. Net als bij ons in de Randstad blijkt op vrijdagmiddag de omgeving van Praag namelijk al snel vol met files te staan. Gelukkig komen we ruim op tijd op het vliegveld en kunnen we weer  neerstrijken op de beste stoelen van het vliegtuig.  Rond 18.00 uur zijn we weer terug in Veenendaal.